تاریخچه و عملکرد ضرب داغ در صنعت خودرو سازی

Hot stamping یک فرآیند تولیدی است که توسط سازندگان خودرو برای تولید اجزا و قطعات خودرو (مثال: بدنه ، ریل های سقف و.. ) قوی تر و سبک‌تر استفاده می‌شود که به نوبه خود باعث بهبود کارایی سوخت و ایمنی در خودروها می‌شود.
Hot stamping (ضرب داغ )به سازندگان اجازه می دهد تا قطعات نسبتاً پیچیده را در یک الگوی تک مرحله ای تشکیل دهند. این فرآیند یک قطعه چند جزئی و نزدیک به شبکه ایجاد می کند که از یک قطعه فولادی جوش داده شده قوی تر است. کاهش وزن و افزایش استحکام قطعات فولادی با استحکام بالا که با استفاده از ضرب داغ تولید می شوند، آن را به یک فرآیند مهم برای ساخت خودرو تبدیل می کند.
ایمنی و مصرف سوخت همیشه مورد توجه مصرف کنندگان خودرو است، حتی در مواقعی که قیمت بنزین نسبتاً پایین باشد.
در واقع، طبق نظرسنجی Consumer Reports، 53 درصد از دارندگان وسایل نقلیه در آمریکا می گویند که انتظار دارند خودروی بعدی آنها در مسافت های طولانی طی شده سوخت کمتری را مصرف کند. به گفته وزارت انرژی آمریکا، اگر وزن خودرو 10 درصد کاهش یابد، بنزین آن در مسافت پیموده شده می تواند 6 تا 8 درصد بهبود و کاهش یابد. با توجه به تقاضای مصرف کنندگان برای خودرو کم مصرف ، تامین کنندگان در صنعت خودرو همیشه به دنبال راه هایی برای کاهش وزن وسایل نقلیه خود بوده اند.

تاریخچه تکنولوژی ضرب داغ (Hot Stamping) در صنعت خودرو:

شرکت سوئدی Plannja در سال 1977 عمدتاً برای تولید تیغه‌های اره و تیغه‌های چمن‌زنی، تکنولوژی ضرب داغ را توسعه داد و آن را به ثبت رساند. در سال 1984، Saab Automotive AB اولین شرکتی در صنعت خودرو شد که از Hot Stamping استفاده کرد، زمانی که آنها یک قطعه فولاد حاوی بور ضرب داغ برای خودرو Saab 9000 خود ساختند. در دهه های پس از آن، خودروسازان بیشتری برای بهبود وزن خودرو و بهره وری سوخت، به کار ضرب داغ روی آورده اند.

فرآیند و نحوه عملکرد ضرب داغ ( Hot Stamping) :

 

Sofedit از فولادهای خود سخت شونده با مشخصه 22Mnb5ALSi که دارای استحکام کششی 600Mpa بوده و در کوره هایی طویل با دمای 900 درجه سانتی گراد حرارت دیده و ساختار آستینیتی دارد، استفاده کرد. تنظیم ساختار و گرم کردن فولاد، این اطمینان را می دهد که نفوذ خوب و پوشش مناسب برای روی لایه های ماده، جهت جلوگیری از دست دادن کربن صورت پذیرفته است. این پوشش، مواد را از خورد گی و سایش محافظت می کند.

در این روش، پس از فرایند حرارت دهی، ورق به سمت قالب و پرس هدایت می شود. ورق، درون قالب که دارای سیستم خنک کننده (در حدود 10 درجه سانتی گراد) است، تغییر شکل مورد نظر را یافته و ساختار فولاد، از آستنیت به مارتنزیت تبدیل می شود و استحکام کششی آن به بیشتر از 1500 Mpa می رسد.

اتصال اجزا نیز به کمک فرایندهای جوشکاری (جوش نقطه ای، MAG welding، جوش لیزری) صورت می گیرد. سپس، قطعات با رنگ (غوطه وری- کاتودیک) پوشش داده می شوند.

یکی از مزایای اصلی این فرایند، یکنواختی و حفظ ژئومتری (شکل هندسی) قطعه است با اجرای این شیوه، هیچ نوع فشار داخلی که معمولاً در قالب های فرم که با روش سرد تولید می شوند و حالت دفرمگی در قطعه ایجاد می کنند، وجود ندارد. به همین دلیل contact surface های دقیقی برای اتصال قطعات به یکدیگر به وجود می آید. این تکنولوژی، برای قالب های تریم و پانچ نیز کاربرد داشته و به عنوان متد و روشی جدید در کنار قالب های سردکار، مطرح است.

قطعات و اجزای خودرو که با روش ضرب داغ می توان تولید کرد  :

 

ضرب داغ می تواند برای ایجاد تعدادی از اجزای ساختاری خودرو، مانند ستون های بدنه، ریل های سقف، راکرها، ضربه گیرها و تیرهای نفوذی درب استفاده شود. فرآیند ضرب گرم کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که این اجزا به اندازه کافی قوی هستند تا بار زیادی را تحمل کنند و به اندازه کافی سبک هستند تا در مسافت پیموده شده مصرف بنزین را بهبود بخشند. این فرآیند همچنین می تواند در هزینه ساخت یک قطعه صرفه جویی کند، به ویژه در ساخت قاب های عقب معمولی و سایر اجزایی که به مواد بادوام و سبک نیاز دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.